Zoekt u een specialist voor het stofferen van uw trap?

Bij ABC-Renovation vindt u de beste kwaliteit voor de scherpste prijs!

trap bekleden met stof

Trap bekleden met tapijt

Is uw trap toe aan een traprenovatie? U kunt deze eenvoudig renoveren door het opnieuw te bekleden tijdens een doe het zelf project of laten bekleden door een trappenmaker. Na het stofferen ziet deze er weer mooi uit. Voordelen van het gebruik van tapijt zijn dat het lekker zacht aanvoelt en het maakt vrijwel geen geluid wanneer u er op loopt. Vinyl en marmoleum zijn tevens zeer geschikt als trapbekleding. Het stofferen is op twee manieren mogelijk. U kunt alleen het midden bekleden maar het is tevens een mogelijkheid om de gehele trap te stofferen.

Prijs advies en voorbeelden

Tapijt en vinyl als trapbekleding zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten zoals hout en laminaat. De prijs voor het renoveren en bekleden van trappen met vloerbedekking hangt erg van de tapijtsoorten af. Bij tapijt bent u voor het stofferen door de trappenmaker van 1 verdiep circa €250,- kwijt, hier komen de kosten voor het tapijt nog bij. Gaat u voor goedkoop, dan kiest u het beste voor vinyl. Voor een prijs van circa €38,- per trede heeft u al een vinyl traprenovatie.


traprenovatie tapijt

Geschikte tapijtsoorten

Niet elke tapijtsoort is geschikt voor het bekleden en renoveren van trappen. Tapijtsoorten met een lage pooldichtheid is bijvoorbeeld niet geschikt. Als deze soort bij het stofferen om de traptrede gebogen wordt, dan gaat u namelijk de onderlaag zien wat niet mooi is. Bij tapijtsoorten met een hoge pooldichtheid is dit niet zo. Deze kunnen dus goed gebruikt worden bij een traprenovatie. Omdat een trap vaak belopen wordt is het cruciaal dat trapbekleding erg stevig is. Tapijtsoorten met een stevige garenstructuur zoals Frisé en Bouclé zijn daarom erg geschikt. Natuurlijke tapijtsoorten zoals kokos en Sisal zijn tevens geschikt. Een nadeel is echter dan ze sneller rafelen, makkelijker vocht opnemen en moelijker schoon te maken zijn.

trap stofferen

Voorbereiding trap stofferen vinyl

Voordat u begint met het renoveren en bekleden met vinyl is het natuurlijk belangrijk om de oude trapbekleding te verwijderen. Dit kost doorgaans de meeste moeite en de juiste manier om het te verwijderen hangt af van welke lijmsoort die toendertijd is gebruikt. Na het verwijderen is het zaak om de ondervloer goed te controleren. De ondervloer moet vlak, droog en vast zijn. Oude lijmresten kunnen er voor zorgen dat nieuwe lijm niet goed hecht, het is dus van belang dat de lijmresten worden verwijderd. Het zou namelijk zonde zijn wanneer uw pas gelegde vinyl of tapijt loslaat. Na het verwijderen van de lijmresten kunt u eventueel schuren en goed schoonmaken zodat er geen vuil achterblijft. Lukt het niet? Schakel een expert in!

Trap bekleden doe het zelf

Wilt u een doe het zelf projectje maken van uw traprenovatie? Neem hier dan genoeg tijd voor. Na het uitzoeken van een soort trapbekleding maakt u mallen van papier zodat u de trap nauwkeurig kunt meten. Zorg er voor dat u de mal ook om de tredeneuzen heen vouwt. Met de mallen snijdt u vervolgens de juiste vormen uit het tapijt met een breekmes. Hou aan de zijkanten een centimeter extra over. Leg vervolgens het tapijt op de juiste trede en snij de extra centimeter weg zodat het nauwkeurig aansluit. Begin tot slot bij de bovenste treden met het vastlijmen. Breng hiervoor met een lijmkam lijm aan op de traptreden en leg de stukken tapijt hierop.

Trap laten stofferen prijzen

Ziet u een traprenovatie doe het zelf projectje niet helemaal zitten? Kies er dan voor om het stofferen door een trappenmaker te laten doen. Het is goed voor te stellen dat u benieuwd bent naar de kosten hiervan. De prijs van het stofferen van uw trap hangt erg af van het bedrijf. Afhankelijk van de soort stof is de prijs voor 1 verdiep gemiddeld €200 tot €500,-. Hier komt nog ongeveer 250 euro bovenop voor het stofferen door de trappenmaker. Wilt u een zo goedkoop mogelijke prijs voor uw trapbekleding? Dan is het verstandig om facturen van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor een factuur.

tapijt trapbekleding

Onderhoud en schoonmaak

Een trap wordt vaak belopen, het is dus belangrijk dat uw tapijt slijtage weerstaat. Regelmatig stofzuigen van uw tapijt zorgt er voor dat uw trapbekleding langer mee gaat. Door stofzuigen verwijdert u namelijk zand en ander vuil waardoor dit niet diep in de polen gaat zitten waaruit het erg moeilijk te verwijderen is. Tapijt zal sneller slijtage vertonen wanneer er wrijving met vuil plaatsvindt. Het is verstandig om (vloeibare) vlekken onmiddellijk schoon te maken zodat deze zich niet verder uitbreiden. Maak daarom vlekken altijd van buiten naar binnen schoon. Regelmatig onderhoud en goed schoonmaken zorgt er voor dat uw tapijt of vinyl langer mee gaat waardoor renoveren en opnieuw bekleden minder vaak nodig is.

trap stofferen halve maantjes

Gebruik van halve maantjes

Het gebruik van halve maantjes is een goede optie voor trapbekleding wanneer u wilt renoveren. Halve maantjes zijn goedkoop en ideaal voor een doe het zelf project zodat het niet nodig is om een trappenmaker in te huren. Vroeger was het normaal om uw hele trap te stofferen. Tegenwoordig is het heel normaal om halve maantjes (ook wel trapmatten genoemd) te gebruiken in plaats van alles te stofferen. Naast dat ze goedkoop zijn, hebben halve maantjes nog tal van andere voordelen. Zo zijn ze slipbestendig, ze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en ze voorkomen slijtage van uw trap. Dankzij de zelfklevende achterkant legt u halve maantjes heel gemakkelijk op uw trap waardoor uw doe het zelf traprenovatie in een mum van tijd klaar is.